Machinaal op kwaliteit sorteren

Met de Elisam-sorteermachine van firma Ellips is het mogelijk om uien machinaal te sorteren op maat, vorm, gewicht, kleur en inwendige en uitwendige kwaliteitskenmerken.

Haijo DoddeVan de nieuwe sorteermachine voor uien werd deze week een prototype gedemonstreerd aan uienverwerkers op het veredelingsstation van zaadbedrijf Hazera in Rilland. Directeur Erwin Bakker van Ellips vertelde daarbij dat de machine voorzien is van de nieuwste optische sorteertechnieken.
Met name de beoordeling van de interne kwaliteit met behulp van infraroodcamera’s is een belangrijke innovatie. ‘Van elke ui maakt de machine met twee kleurencamera’s en twee infraroodcamera’s in totaal veertig opnames. De beoordeling van de interne kwaliteit gebeurt op basis van de absorptie van het infraroodlicht’, legt Bakker uit. ‘Hoe meer licht wordt weggevangen, hoe groter de inwendige gebreken.’
Volgens Bakker is de sorteermachine voor een breed scala aan parameters specifiek af te stellen. Als voorbeeld noemt hij de huidkwaliteit. ‘Verwerkers kunnen met deze machine eenvoudig aangeven wat wel en wat niet meer acceptabel is.’
Bakker vertelt dat een tweesporige machine met een capaciteit van 6 tot 7 ton uien per uur ongeveer een half miljoen euro moet kosten. ‘In de Verenigde Staten hebben we zo’n machine verkocht bij een van de grootste verwerkers. Die draait daar nu twee maanden. De ervaringen zijn zo goed dat deze verwerker nu wil opschalen naar een achtsporige machine met een capaciteit van 45 ton per uur’, aldus Bakker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer