‘Behoud ontwikkelruimte’

De veehouderij moet daadwerkelijk kunnen profiteren van de ontwikkelruimte die in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is afgesproken. Andere economische sectoren mogen er niet mee aan de haal gaan.

Die boodschap heeft een brede coalitie uit de veehouderijketen deze week overgebracht aan de Tweede Kamer. Het parlement bespreekt woensdag de uitvoering van de PAS.
De veehouderij verplicht zich in de Overeenkomst Generieke Maatregelen de stikstofemissie met 10 kiloton terug te dringen. Dat vergt flinke inspanningen, maar afgesproken is dat 56 procent van de bespaarde stikstofemissie als ontwikkelruimte ten goede zal komen aan veehouderijbedrijven.
In een brief wijzen de Nederlandse Zuivel Organisatie, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nevedi, Cumela, Nederlandse Vakbond Varkenshouders, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en LTO Nederland erop dat andere sectoren, zoals de industrie, wellicht om meer ontwikkelruimte zullen vragen.
Dergelijke claims mogen geen extra druk zetten op de ontwikkelruimte van de landbouw, vinden de organisaties. Ze vragen de Kamer om te bevestigen dat de 56 procent ontwikkelruimte ook echt aan de agrarische sector ten goede komt.
De brief, ondertekend door LTO Nederland-bestuurder Siem Jan Schenk, wijst ook op het grote belang van het spoedig van kracht worden van de PAS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer