Wageningen UR raadt frezen muizenland af

Wageningen Livestock Research raadt het frezen van de grond die beschadigd is door muizen sterk af. 'De grond versmeert snel', stelt Bert Philipsen van Wageningen Livestock Research.

Wageningen+UR+raadt+frezen+muizenland+af
© Nieuwe Oogst - Tienke Wouda

Philipsen stelde samen met collega's een notitie op met tips en aanbevelingen voor een goede grondbewerking na de muizenplaag.

Volgens Wageningen Livestock Research geeft het gebruik van een rotorkopeg in een werkgang minder kans op versmering. Philipsen stelt een werkdiepte voor van 10 tot 15 centimeter.

Structuurschade

Ook adviseert Wageningen UR evenals LTO Noord niet te snel het land op te gaan. 'Door natte omstandigheden, geringe draagkracht en een kleiige toplaag is deze grond moeilijk bewerkbaar. Hierdoor treedt snel versmering op en ontstaat structuurschade. Daar heb je nog jaren last van.'

Demostroken

Ten slotte wil Wageningen UR samen met LTO demostroken aanleggen. Hierbij kan worden gekeken naar de bewerkingsdiepte en de mogelijkheden voor zaaien met een dekvrucht voor een eerdere eerste snede.

Maar ook aan welke wortels de muizen het eerste vreten en de ontwikkeling van een early warning systeem voor de muizenschade.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer