Grens aan vrijheid rassenkeuze cichorei

Telers van cichorei moeten er rekening mee houden dat verwerker Sensus op termijn mede de rassenkeuze bepaalt.

Grens+aan+vrijheid+rassenkeuze+cichorei
© Elly Damen, EedeE Fotografie

Dat omdat de kwaliteit van inuline bij temperaturen onder nul mede afhankelijk is van het ras. Deze gedachtegang kwam dinsdag aan de orde op de telersbijeenkomst van cichorei in Valthe.

Door gebruik te maken van de rasverschillen wordt het mogelijk om de campagne naar achteren te verlengen.

Afbraak inuline

Bij temperaturen onder nul breekt de inuline versneld af in kortere ketens. Sensus wil dit zoveel mogelijk voorkomen door gebruik te maken van rasverschillen.

Een goede kwaliteit inuline is belangrijk om zoveel mogelijk cichorei in de fabriek in Roosendaal te kunnen verwerken.

Onderscheid

Sensus maakt onderscheid in kwaliteits-, combi- en opbrengstrassen. Bij verwerking van de cichorei tot in november zouden telers moeten kiezen uit opbrengstrassen, zoals Selenite en Maestoso.

Vanaf november zijn combirassen gewenst, die bij temperaturen onder nul minder korte suikers vormen. Fugato is zo'n combiras en combineert een hoog opbrengstniveau met betere kwaliteit op het einde van de campagne.

Leveringsmoment

'De rassenkeuze afstemmen op het leveringsmoment is nieuw. Voordat de teler gaat zaaien, moet bekend zijn wanneer hij de cichorei gaat leveren', .zegt René Schunselaar van Sensus Agro.

'We zijn aan het nadenken hoe we dit vorm kunnen geven', vertelt Schunselaar, die aangeeft dat het een gedachtegang is. 'Misschien doen we het wel nooit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer