Roep crisiskartel groente blijft

LTO Glaskracht Nederland en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) zijn teleurgesteld dat Brussel een tijdelijke vrijstelling van de mededingingsregels voor de glasgroentenafzet heeft afgewezen. Komende week dringt Dijksma er weer op aan.

Koen van WijkNederland had om zo’n crisiskartel verzocht vanwege de schade die het Russische importverbod aanbrengt aan de afzet van tomaten en paprika’s. Maar de Europese Commissie heeft dit week afgewezen.
‘Dit is een teleurstelling’, reageert voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. ‘We vinden het een vreemd besluit van de Europese Commissie. We zijn op het verkeerde been gezet door de GMO-verordening, want daarin lijkt deze ruimte wel geboden.’ Volgens Van Ruiten hadden LTO Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken een goed onderbouwd voorstel ingediend.
De Europese Commissie kan via de verordening Gemeenschappelijk Marktordening (GMO) een vrijstelling van de mededingingsregels toestaan voor zes maanden. Dat gebeurt alleen bij ernstige en langdurige marktverstoring, waarbij zij ook al andere noodmaatregelen heeft getroffen.
Volgens de EC is van ernstige marktverstoring en dramatische prijsdalingen echter geen sprake.

Regulering

Al sinds het begin van de Russische boycot roept de glasgroentensector om de noodzaak van een crisiskartel, waarmee het maken van afspraken over aanbodregulering mogelijk wordt.
Van Ruiten: ‘Er is grote behoefte in de sector om te kunnen ingrijpen. De Russische grens zit zeker tot augustus dicht voor groenten uit Europa. De markt is tot die tijd nog ernstig verstoord.’
LTO Glaskracht Nederland denkt dat een crisiskartel kan werken als aanjager om uit de crisis in de glasgroentenafzet te komen, wat recent ook bevestigd werd door consultancybureau McKinsey & Company.
Dijksma heeft de Europese Commissie verzocht het standpunt te heroverwegen en wil meer onderbouwing van de afwijzing. In de Landbouwraad van 26 januari dringt zij opnieuw aan op vrijstelling.
Komende week verwacht LTO Glaskracht Nederland meer te weten over hoe het traject met McKinsey vervolgd wordt. Telersverenigingen en afzetorganisaties moeten dan een besluit nemen over deelname aan fase 2 van het herstelplan.
The Greenery overlegt begin volgende week met haar glasgroententelers over een definitief standpunt. Volgens directeur Hans van Es van de Dutch Produce Association is de discussie onder de afzetorganisaties over deelname momenteel in volle gang.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer