Generiek wordt specifiek

Generiek+wordt+specifiek
© Monique Jansen

Deze week verschenen op één dag diverse krantenartikelen die ons direct aangaan. Boerderij Vandaag had het uitgelekte rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over Kip van Morgen. Als het klopt, dan worstelt de ACM net als wij met de vraag of je sectorbreed (generiek) afspraken kunt maken over verduurzaming en verdienmodel.
Verderop stond een bericht over de ontwikkeling van versmarkten in de Randstad, die ten koste gaat van supermarkten. Ook ‘vreemde eenden’ als horecaconcern Van der Valk bewegen zich op die markt en zoeken een plekje tussen het streekgebonden, authentiek, duurzaam geproduceerde vers.
Die dag ook de aankondiging dat het Wereld Natuur Fonds samenwerkt met zes agrarische natuurverenigingen en Royal FrieslandCampina aan promotie van weidemelk gekoppeld aan de bescherming van weidevogels.
Drie berichten, drie boodschappen. Toch zijn er twee belangrijke overeenkomsten: verduurzaming regel je niet langer sectorbreed tussen brancheorganisaties én niet-sectorgebonden, branchevreemde organisaties bemoeien zich met onze productiewijze.
Als dit de voorbode is van een trend en dus iets zegt over de veranderende relatie tussen producent en consument, wat betekent dat dan voor de sectorale belangenbehartiging? Kunnen we als brancheorganisatie nog afspraken maken of zetten andere bewegingen de toon? Blijft de overheid voor verduurzaming onze belangrijkste partner?
Het zijn maar een paar vragen. Generiek wordt specifiek, sectorbreed wordt maatwerk. Als ondernemer zult u hiermee te maken krijgen en u zult zich opnieuw moeten verhouden tot de ontwikkelingen op de markt.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer