Geen snel prijsherstel varkensvleesprijs verwacht

De verwachtingen voor een snel prijsherstel van varkensvlees zijn niet hoog gespannen. De afspraken tussen de Europese Unie en Rusland vorige week tijdens de Grüne Woche over mogelijke hervatting van varkensvleesexport kan daar misschien verandering inbrengen, zegt Robert Hoste van LEI Wageningen UR. Rusland kampt op dit moment weliswaar met een tekort aan varkensvlees, maar de hamvraag is hoe snel Rusland de grenzen opent, voor welke landen en vooral voor welke slachtproducten (het gaat niet om ‘gewoon’ varkensvlees)..
Rusland heeft een zelfvoorzieningsgraad van 75 procent. Hoste verwacht dat wanneer de grenzen gesloten blijven, het land binnen vijf jaar zelfvoorzienend is. ‘Er zijn mensen in Rusland die de afgelopen jaren veel geld hebben verdiend met olie en gas. Het wordt gezien als hun sociale plicht om dat te investeren in de voedselproductie’, licht Hoste toe.
In 2013 exporteerde Europa 2,2 miljoen ton varkensvlees, waarvan ongeveer een kwart - met name de vettere delen, vetten en orgaanvlees - naar Rusland ging. In totaal importeerde Rusland in 2013 868.000 ton. Hoste: ‘De EU en de Verenigde Staten zijn in staat om die hoeveelheid te exporteren, maar mogen dat (nog) niet. Andere landen kunnen het niet.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer