Geen regeling Schokland

Schokland - Waterschap Zuiderzeeland ziet af van een schaderegeling voor zeven boeren bij Schokland. Dat blijkt uit het concept Waterbeheerplan 2016-2021.

Door bodemdaling kan het gebied ten noordwesten van Schokland niet voldoen aan de wateroverlastnorm.
De overwegend akkerbouwers bij Schokland hebben steeds meer problemen om hun oogst binnen te halen door de bodemdaling en de wateroverlast. Volgens waterschap Zuiderzeeland zal de drooglegging de komende decennia plaatselijk afnemen tot minder dan 70 centimeter.
Omdat de drooglegging in het gebied afneemt door bodemdaling, is het verminderen van wateroverlast een lastige opgave, stelt het schap.
Technische maatregelen als het vergroten van duikers en de aanleg van een waterbergingsgebied blijken onvoldoende effectief om de wateroverlast te verminderen.
Waterschap Zuiderzeeland pleit voor een functieverandering, van akkerbouwland naar grasland of naar natuur. Boeren moeten wel schadeloos worden gesteld, benadrukt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.
Boeren bij Schokland beraden zich op onderwaterdrainage en peilgestuurde drainage om de bodemdaling te remmen.
Eind vorig jaar bekeken de boeren in Groningen locaties van het project Spaarwater. ‘De bodemdaling stabiliseert zich. Dat is gunstig’, stelt Michielsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer