Een mooi en kEI-goed 2015

Wat gaat de tijd weer snel, de eerste maand van 2015 zit er al weer bijna op. Gelukkig zijn er sinds nieuwjaar geen nieuwe uitbraken van vogelpest geweest in Nederland. Maar dat het virus voorgoed weg is, daar kunnen we ook niet van uitgaan. In landen om ons heen is het nog niet weg. En als het onder de wilde eenden zit, kan het zich heel snel zich weer verplaatsen. Maar wat kun je hieraan nu individueel als boer doen?
Elk bedrijf volgt natuurlijk het hygiëneprotocol, ontsmettingsbakken bij de deur en ook de vrachtwagens rijden van één op één (dus elke keer van één boer terug naar de wasplaats en dan naar pakstation of voerfabriek). Verder laten we niet zomaar iedereen binnen op ons bedrijf. Maar het normale werk moet natuurlijk wel gewoon doorgaan. Het is maar hopen dat het virus nog heel lang wegblijft!
Gelukkig draait het bij ons op het bedrijf heel goed. Het oudste koppel is inmiddels al weer in de zestig weken. De uitval was de laatste jaren (vorige koppels) iets aan de hoge kant. Naar aanleiding daarvan zijn we met de dierenarts gaan zoeken naar een oorzaak en een oplossing. Het viel op dat de problemen altijd rond de 35 tot 40 weken komen, en daarna bleef de uitval nog aan de hoge kant.
Dat had voornamelijk te maken met de coli-bacterie. De dierenarts stelde voor om een bedrijfsspecifieke coli-enting te laten maken. Ze hebben van de uitgevallen kippen monsters genomen en van deze resultaten hebben ze een nieuwe enting gemaakt.
Onze nieuwe hennen (dit zijn de hennen die nu zestig weken zijn) zijn hiermee tijdens de opfok twee keer geënt. Gelukkig met het gewenste resultaat. Deze ronde dus geen hoge uitval (minder dan 2 procent), het draait goed en de kippen zien er goed uit.
Zo’n enting is natuurlijk niet goedkoop. Maar als je daardoor kunt besparen op extra toevoegingen bij water of voer, zoals zuur of vitamine, dan kun je dat toch terugverdienen. Het werkt ook veel fijner wanneer de kippen gezond en fit zijn, waardoor de resultaten ook goed zijn. Dus wie weet een tip voor een ieder die hier ook mee zit.
Aan je resultaten kun je werken, maar aan de prijzen kun je niks doen. Hopelijk blijft het rustig en gaan we een mooi kEI-goed jaar tegemoet!

Andy Siemons

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer