Amazone maakt zich op voor Sima

Van die omzet realiseert Amazone 80 procent op de exportmarkt. De verkopen in de Oekraïne liet een teruggang zien. De verkopen in Duitsland en de Benelux-landen zijn op een stabiel hoog niveau gebleven. Als gevolg van politieke en prijstechnische ontwikkelingen verwacht Amazone voor 2015 een lichte omzetdaling.

Schijvenstrooier

Een mijlpaal was vorig jaar de verkoop van de 750.000ste schijvenstrooier, een machine die sinds 1958 bij Amazone in productie is. De eerste versie, met een 330 liter strooier met een werkbreedte van 10 meter, is uitgegroeid tot de huidige strooiers met een inhoud van 1.700 tot 4.200 liter en een strooibreedte van 18 tot 54 meter.
Als noviteit presenteerde de Duitse landbouwmachinefabrikant de nieuwe ZA-V, een prijsgunstige machine naast de vorig jaar geïntroduceerde ZA-TS. De ZA-TS is een strooier met weeginrichting, Isobus regeltechniek en een op de schijven geïntegreerde Auto TS kantstrooivoorziening.
De ZA-TS heeft nu ook prijsgunstige alternatieven, zoals een mechanische strooibeeldverstelling naast de elektrische en het handmatige Click-TS naast de Elektrische Auto-TS kantstrooi-inrichting.
De nieuwe ZA-V heeft een handmatige QuickSet strooibreedte-instelling en nieuwe strooischoepen. Elke schijf heeft een korte en een lange schoep. De Limiter-V is een kantstrooisysteem met drie standen waarmee hij alleen of gedeeltelijk de kunstmest van de lange en/of de korte schoep pakt.
Een voor Nederland interessante machine is, volgens importeur Kamps de Wild, de nieuwe AD-P opbouwzaaimachine met een elektrisch doseringssysteem dat is overgenomen van de grotere zaaimachines. Deze pneumatische zaaimachine is leverbaar met een 850 of 1.250 liter graantank.
Als optie is voor beide een opzetstuk leverbaar waarmee de inhoud 250 liter is te vergroten. Deze zijn beide 2,20 meter breed en gemakkelijk met een voorlader te vullen.
Veel aandacht is besteed aan het bediencomfort. Zo is de doseerinrichting gemakkelijk bereikbaar voor het afdraaien. De doseerrollen voor verschillende zaden zijn eenvoudig te verwisselen, ook bij een gevulde zaadtank.
Voor de bediening vanuit de trekkercabine zijn de bedieningsterminals Amadrill + of de Amatron 3 beschikbaar. Met Amatron 3 kan de gebruiker overlap te voorkomen. Met het ComfortPaket kan de gebruiker het afdraaien in één keer achter op de machine doen, zonder heen en weer te lopen naar de trekker.
Behalve de AD-P heeft Amazone ook bij de maïszaaimachines verschillende noviteiten. Hier presenteerde het bedrijf de ED als derde generatie. Nieuw zijn de hudraulische aandrijving van het verdeelsysteem en de elektronische kunstmestdosering.
Een belangrijke eigenschap van de nieuwe machine is dat zowel de kunstmestafgifte als de zaaddosering eenvoudig tijdens het rijden op de terminal in de trekker is bij te stellen, eventueel ook met gps-aansturing. De ED is leverbaar in drie variabele werkbreedtes: 2,80–3,20 meter, 4,20–4,80 meter en 5,40 tot 6,40 meter. Als optie is een eenvoudiger uitvoering leverbaar met mechanische aandrijving.

Spuittechniek

In de spuittechniek heeft Amazone vorig jaar in de deelstaat Brandenburg een record op haar naam geschreven met de grote UX 11200 spuit. Met deze spuit op tandemas, een tankinhoud van 12.000 liter en een 40 meter spuitboom is in 24 uur 1.032 hectare gespoten met een afgifte van 100 liter per hectare. In Nederland zijn inmiddels vier van deze machines verkocht.
Het andere vlaggenschip van Amazone is de Pantera 4502-H zelfrijdende spuit. met een tankinhoud van 4.500 liter en een boombreedte van 24 tot 40 meter. Nieuw is het Hubmodel, waarvan de bodemvrijheid van 1,25 is te verhogen tot maximum 2,40 meter. De maximum boomhoogte is dan 3,75 meter. In de hoogste stand is de spoorbreedte eveneens verstelbaar van 2,1 tot 2,6 meter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer