Kunstmestloze landbouw dichtbij

De Nederlandse landbouw kan over 5 jaar zonder kunstmest. De technologie komt eraan en het aanbod van mineralen is er. Maar de wetgeving is er nog niet klaar voor.

Kunstmestloze+landbouw+dichtbij
© twan wiermans

De technologie van mestverwerking kan de komende jaren voor hoogwaardige kwaliteit dierlijke mest zorgen waar ook akkerbouwers mee uit de voeten kunnen, zo blijkt uit rondgang langs diverse experts.

'Wanneer straks mestverwerken intelligent raffineren is geworden, kan dat een flink volume kunstmestvervangers opleveren', zegt Carel de Vries, voortrekker van innovatieve projecten in de Nederlandse rundveehouderij.

Voldoende

Naar verwachting zijn er nationaal gezien ook voldoende mineralen uit mest beschikbaar om kunstmest grotendeels te vervangen.

Veevoer

Volgens Jaap Schröder, bemestingsdeskundige bij Wageningen UR zijn er echter haken en ogen aan het uitbannen van kunstmest. 'We voeren mineralen met het veevoer aan. We moeten ons realiseren dat dat overzees is geteeld met kunstmest.'

Obstakel

Een obstakel is wel dat de het mineralenconcentraat nog steeds geen toelating heeft gekregen van Brussel. Daardoor blijft het gebruik van mineralenconcentraat voorlopig beperkt tot enkele veldproeven.

Lees meer hierover aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer