Amerikaanse bodemtest bespaart kunstmest

Een bodemanalyse uit de Verenigde Staten (VS) houdt rekening met bodemleven en bespaart ook kunstmest. Het testsadvies levert bij een aantal granen zelfs betere opbrengsten.

Amerikaanse+bodemtest+bespaart+kunstmest
© Nieuwe Oogst

De Amerikaanse onderzoeker Richard Haney ontwikkelde een methode en maakt die beschikbaar voor de telers en laboratoria.

De Haney-bodemanalyse past het advies voor stikstofbemesting aan op de activiteit van het bodemleven, de hoeveelheid nitraat en ammonium en de aanwezige organische stikstof en andere voedingsstoffen voor de planten.

Beschikbare voedingselementen

In een spreadsheet geeft de nieuwe methode een overzicht aan de telers van de beschikbare voedingselementen. De nieuwe test krijgt de naam Soil Health Tool. Het bespaart de telers enkele tientjes per hectare aan kunstmest.

Het lagere stikstofadvies kost geen opbrengst. Sterker nog: bij tarwe haver en sorghum namen de opbrengsten toe met percentages tussen de 7 en 18 procent. Daarnaast zijn de uitspoelingsverschillen kleiner.

Open Journal of Soil Science

Haney werkt voor de onderzoekstak ARS van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. De resultaten van het onderzoek van Haney zijn gepubliceerd in het blad Open Journal of Soil Science. Haney deed zijn onderzoek in Texas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer