Scherpere controles paardenpaspoort

De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) heeft controles op paardenpaspoorten aangescherpt. Ook Europees gezien zijn de controles versterkt, nadat onder meer vorig jaar fraude met paardenpaspoorten aan het licht kwam.

De controle is met name angescherpt bij het aanbieden van een paard voor de slacht of bij het aanvragen van exportdocumenten. Verder is de terugkoppeling van informatie van geslachte paarden aan de centrale databank verstevigd.

Rond de exportcerticering is de NVWA begin dit jaar overgestapt op het vastleggen van de exportcertificaten in het Europese TRACES systeem. Hierin worden verplaatsingen van goederen en dieren tussen de lidstaten elektronisch vastgelegd.

Direct proces verbaal

Wanneer de NVWA overtredingen constateert wordt er direct proces-verbaal opgemaakt.

Het komend jaar wordt in Europees verband gewerkt aan het fraudebestendig maken van het paspoort en het realiseren van een centrale database voor alle paarden.

Nederland heeft een dergelijke database al. Hier worden binnenkort ook gegevens ingevoerd rond het medicijngebruik. Er wordt met name vermeldt wanneer een dier bepaalde medicijnen heeft gekregen waardoor het niet meer voor humane consumptie geschikt is..

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer