Beperkte+besparing+gestorte+vloeren
Nieuws
© René Luijmes

Beperkte besparing gestorte vloeren

Op algemene onderbouw, inclusief vloeren, is ongeveer 10.000 euro te besparen door de betonvloer ter plaatse in het werk te storten. Proeftuin Natura 2000 Overijssel heeft laten uitrekenen wat het kostenverschil is tussen een ter plaatse gestorte vloer met een prefab-vloer.

De kosten voor aanpassingen van de vloer om de beloopbaarheid te verbeteren, komen hier nog overheen. De vergelijking is gedaan met een emissiearme prefab-vloer, voor een stal met 204 ligplaatsen, geen mestkelder en een afstort aan het eind van de stal.

De mogelijkheden van het ter plaatse in het werk storten van een emissiearme vloer - die is opgenomen op de Rav-lijst - zijn minimaal. Alleen vloeren in categorie A1.3 - loopstal met hellende vloer en giergoot; maximaal 3 m2 mestbesmeurd oppervlak per koe - en A1.16 - ligboxenstal met V-vormige vloer van gietasfalt in combinatie met een gierafvoerbuis en met mestschuif - zijn geschikt om in het werk te storten.

De vloeren in categorie A1.3 bieden maximaal 3 m2 mestbesmeurd oppervlak per koe en zijn om die reden in moderne melkveestallen nauwelijks toepasbaar.

De beloopbaarheid van een gestorte vloer kan, na verloop van tijd, te wensen overlaten. Het vraagt extra investeringen om de beloopbaarheid te verbeteren, bijvoorbeeld door het gebruik van een sproeisysteem.

Verdampt

Ook het aanbrengen van de laag gietasfalt - categorie A1.16 - leidt tot extra kosten. Daarmee is het kostenvoordeel van het ter plaatse in het werk storten van de vloer verdampt en is dat geen reden meer om deze werkwijze te kiezen.

Ander nadeel is dat de maatvastheid van in het werk gestorte vloeren over het algemeen minder is en dat de kwaliteit van de afwerking van het oppervlak minder constant kan zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  11° / 7°
  90 %
 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer