'Varken van Morgen over half jaar geregeld'

'Je mag niet stellen dat Varken van morgen is mislukt, nu het niet op de afgesproken tijd in de supermarkten ligt.

%27Varken+van+Morgen+over+half+jaar+geregeld%27
© Archief Marcel Bekken

Dat zegt LEI-econoom Robert Hoste. Hij verwacht dat onder druk van niet-gouvernementele organisaties (ngo's) als Dierenbescherming en Wakker Dier Varken van Morgen eind 2015 wel in de supermarkten ligt.

Eind 2014 meldde Nieuwe Oogst dat er geen progressie zit in Varken van Morgen. Er zijn nog geen varkensbedrijven IKB-gecertificeerd en varkenshouders, slachterijen en supermarkten worden het maar niet met elkaar eens over de prijs.

Upgraden

Vlees dat wordt geproduceerd onder het Beter Leven keurmerk, is gemakkelijk te upgraden naar het Varken van Morgen. Vlees met het Beter Leven keurmerk voldoet aan de extra welzijnseisen die verankerd zitten in Varken van Morgen, maar niet aan de milieueisen.

Hoste geeft in het Wageningse universiteitsblad Resource aan dat de meerprijs van dat laatste stapje blijkbaar de bottleneck is. Die meerprijs kan niet centraal worden geregeld.

Kartelvorming

'Dat zou kartelvorming zijn', aldus Hoste. De afzonderlijke supermarkten moeten met hun leveranciers prijsafspraken maken.

Hoste: 'Knelpunt is dat duurzaam vlees nog niet gretig aftrek vindt in supermarkten. Niemand lijkt als eerste dat duurdere vlees te willen verkopen, want dan raak je misschien klanten kwijt. Vlees is en blijft een klantentrekker voor supermarkten.'

Druk uitoefenen

De econoom zegt dat je nu niet kunt stellen dat Varken van Morgen is mislukt. 'Ik verwacht dat actiegroepen als Wakker Dier en Varkens in Nood zware druk blijven uitoefenen op supermarkten. Het zou mij niet verbazen als het over een half jaar wel is geregeld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer