CBL-varken haalt 1 januari niet

Het Varken van Morgen haalt 1 januari 2015 niet. Er zijn nog geen varkensbedrijven gecertificeerd voor de inkoopvoorwaarden van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), terwijl de cyclus van een vleesvarken zes maanden is.

Ilona LesscherDe afspraak is dat per 1 januari 2015 al het verse vlees in de Nederlandse supermarkten moet voldoen aan de inkoopspecificaties van het CBL. De benodigde modules voor dierenwelzijn, diergezondheid en milieu staan op GlobalGap en zijn beschikbaar als plusmodule op IKB Varken.
‘Alle randvoorwaarden zijn ingevuld. Het is nu aan de primaire sector om hier volgens afspraak uitvoering aan te geven’, zegt Liselotte Hamelink, duurzaamheidsmanager bij het CBL. Hoe ver de verschillende supermarktketens daarmee zijn, kan Hamelink niet aangeven.
Hamelink sluit niet uit dat er supermarkten zijn die al voor 1 januari overgaan. Voorwaarde daarbij is dat alle schakels in de keten zijn gecertificeerd voor het Varken van Morgen. Certificerende instantie Verin heeft al wel veel vragen gehad, maar geeft aan dat het aantal concrete aanvragen nog beperkt is.

Vraaggestuurd

LTO-vakgroep Varkenshouderij heeft steeds harde garanties gekregen dat per 1 januari 2015 uitsluitend vlees dat aan de inkoopvoorwaarden voldoet in de schappen ligt. ‘Die afspraak moet worden nagekomen door de supermarkten’, vindt vakgroepvoorzitter Maarten Rooijakkers.
Bert van den Berg van de Dierenbescherming twijfelt niet aan het doorvoeren van de CBL-inkoopvoorwaarden. ‘Ik zie allerlei bewegingen. Het gaat gewoon gebeuren.’
Ongeveer een derde van de Nederlandse vleesproductie blijft op de binnenlandse markt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer