Schreijer+te+gast+in+Oost%2DGroningen
Nieuws
© Hans Banus Fotografie

Schreijer te gast in Oost-Groningen

Annie Schreijer-Pierik was vrijdagavond 9 januari te gast bij de LTO Noord-afdelingen Kanaalstreek, Oude Veenkoloniën en Westerwolde in Vlagtwedde.

Volgens Schreijer is het voortbestaan van familie- en gezinsbedrijven essentieel voor de leefbaarheid van het platteland en voor de Nederlandse economie. Zij wees op de macht en het kapitaal van multinationals die volgens haar een grote bedreiging vormen voor kleine familiebedrijven.
Veel vragen uit de zaal waren er over het vergroeningsbeleid. ‘Het is nog niet precies duidelijk wat wel en wat niet mag’, zegt voorzitter Arie de Haan van LTO Noord Westerwolde. ‘Tussen de 10 tot 15 procent van de Groningse boeren kan nog niet met het huidige vergroeningsbeleid uit de voeten.’
Vanwege de onduidelijkheid over de vergroeningsregels gaf LTO Noord aan de Europarlementariër mee om dit jaar geen sancties toe te passen als de regels niet goed zijn toegepast. ‘Die gedachte leefde bij haar ook zo’, aldus De Haan.

Werkbezoek

In de middag bracht Schreijer een werkbezoek aan twee landbouwbedrijven. Het bezoek was georganiseerd door LTO Noord. Het eerste bedrijf was het jongveebedrijf van Arie de Haan in Sellingen.
‘Schreijer was bij ons te gast omdat wij als een van de eersten nieuw konden bouwen na het aannemen van haar motie over kleine verzuringsgevoelige gebieden’, vertelt De Haan. ‘Deze gaven problemen bij nieuwvestiging. De motie ging erover dat alle kleine verzuringsgevoelige gebieden van de kaart zouden gaan.’
De motie zwierf volgens De Haan jarenlang door de Tweede Kamer, voordat deze in 2007 werd aangenomen. ‘Nu kon Schreijer resultaat zien van haar werk’, aldus de veehouder.
Ook de huidige beperkingen van natuurwetgeving voor de land- en tuinbouw kwamen aan de orde. In het gesprek bleek dat LTO Noord en Schreijer op één lijn zitten in de strijd tegen belemmeringen die Natura 2000 meebrengt.
Het bezoek aan aardappel- en lelietelers Jan en Henk Deuring in Nieuw-Weerdinge stond in het teken van de problematiek rond de verstrekking van vergunningen aan nieuwe agrarische ondernemers, als bijvoorbeeld een bedrijf wordt gesplitst en er op een nieuwe locatie bouwplannen zijn. De vergunningverlening hiervoor verloopt in de hele provincie Groningen moeizaam.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer