Onzekerheid en vertrouwen

Alle goede wensen aan het begin van dit nieuwe jaar lijken al weer vergeten. Een grote onzekerheid komt ervoor in de plaats. Veiligheid is een van onze grootste verworvenheden en de recente barbaarse aanslagen hebben een geweldige impact, juist op dit gevoel van veiligheid in Europa.
Daaraan gerelateerd zijn de verschillende mensonterende oorlogen in het Midden-Oosten en de daaruit voortkomende vluchtelingenstroom met onbeschrijfelijk persoonlijk leed. Oplossingen lijken ver weg ondanks alle ferme uitspraken en opvattingen in de nationale en internationale politiek. Dit versterkt het beeld van een onzekere toekomst.
Op economisch vlak is het al niet anders. Een olieprijs die keldert, een zwakkere euro tegenover de dollar, maar juist weer sterk tegenover de roebel. Een effectenbeurs die heen en weer stuitert, maar die volgens economen weer zal stijgen in2015. Maar weten zij het? De instortende olieprijs en sterke verandering in wisselkoersen hadden zij ook niet voorzien. Ook voor de economie is dus onzekerheid troef.
Natuurlijk hebben deze ontwikkelingen ook invloed op onze inkoop- en verkoopprijzen. Dit komt boven op de risico’s die je als agrarisch ondernemer toch al hebt over de productie en de opbrengstprijs van de producten.
Ondernemen is zeker voor onze sectoren dan ook steeds meer beslissen in onzekerheid. Die onzekerheid lijkt alleen maar toe te nemen, terwijl de bank steeds meer zekerheden vraagt. Zekerheden die je als ondernemer vaak niet kunt bieden. Dit is erg tegenstrijdig.
Bij al die onzekerheid is vertrouwen een belangrijk recept. Vertrouwen in wereldleiders dat zij crises weten te beheersen en een oplossing vinden voor de spiraal van oorlogsgeweld. Vertrouwen in de nationale politiek dat zij verdere tweedeling in de maatschappij voorkomt.
Vertrouwen van banken in de ondernemers die zij financieren en vertrouwen van die banken in de kracht van onze agrarische sectoren die een unieke positie hebben in de wereld. Maar ook vertrouwen van ondernemers in elkaar om te kunnen samenwerken vanuit de overtuiging dat in een goede samenwerking een aantal onzekerheden beter beheersbaar zijn.
Ik wens u een 2015 vol vertrouwen.

Nico van Ruiten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer