Jachtverbod op ganzen

De voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel heeft donderdag bepaald dat er in de provincie tot 1 maart niet op ganzen mag worden gejaagd.

‘Niet blij mee, absoluut niet verwacht en ook niet te plaatsen’, reageert Arend Bouwmeester van LTO Noord Overijssel. Provincie Overijssel was de enige provincie die geen winterrust voor trekganzen voorschreef. Vogelbescherming Nederland ging hiertegen via een spoedprocedure in beroep.
LTO Noord Overijssel vindt dat de ganzen in Overijssel genoeg winterrust hebben. ‘Er wordt alleen geschoten van zonsopgang tot het middaguur en dan vooral alleen om de dieren uiteen te jagen om zo schade op landbouwgewassen te voorkomen’, aldus Bouwmeester.
Wat de uitspraak voor de praktijk betekent, weet de portefeuillehouder Flora en Fauna nog niet. ‘Kunnen we als agrariërs nu bij schade alsnog een beroep doen op het Faunafonds? Dat laatste was in Overijssel niet het geval omdat we in de winter op ganzen konden schieten.’

Overleg

Bouwmeester wil zo snel mogelijk in overleg met provincie Overijssel over de uitspraak van de voorzieningenrechter. ‘Dit is een vreemde situatie. In Overijssel hadden we afwijkend ganzenbeleid, maar dat kon volgens ons ook. Er kon immers sprake zijn van maatwerk.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer