Evaluatie vogelgriep broodnodig

Een goede evaluatie van de vogelgriepaanpak is belangrijk. Dat kan binnenkort in vredestijd. In het heetst van de strijd zijn soms maatregelen genomen waar niet iedereen het mee eens is. Verder blijft het goed om voldoende hygiënemaat-regelen in acht te nemen.

Pieter StokkermansDat kwam maandag en dinsdag aan het licht bij de ledenbijeenkomsten van ZLTO voor pluimveehouders. Met name de eisen voor vleeskuikens en eendagskuikens waren te streng. Tijdens de crisis bleek het ministerie van EZ soms een starre houding te hebben. Er werd op eieren gelopen om alles in goede banen te leiden. Versoepelingen leken soms onbespreekbaar.
Volgens Jan Verhoijsen, voorzitter van de subgroep Vleeskuikenhouderij, is er te lang gewacht met het vrijgeven van de transporten voor vleeskuikens richting slachterij en het leveren van eendagskuikens. ‘Er zijn nog nooit vleeskuikens gevonden met verschijnselen van vogelgriep. Bepaalde maatregelen zijn daarom niet nodig. Ook eendagskuikens kunnen betrekkelijk veilig worden opgezet’, vindt hij.
Verhoijsen kreeg hierin bijval van de spreker van deze avond: Arjan Stegeman, hoogleraar en voorzitter van de Deskundigengroep Dierziekten. ‘Als je hier een risicoanalyse op loslaat, zie je dat de vleesveehouderij een andere crisisaanpak kan hebben dan de legpluimveehouderij. Het wordt wellicht lastig om de overheid te overtuigen, maar de wetenschap staat wat dit onderwerp betreft achter jullie.’

Eitransport

Ook Anevei, de vereniging voor verpakkers en industriële verwerking van eieren, klaagt. Volgens Anevei-voorman Hubert Andela wacht Nederland te lang met het opheffen van maatregelen. Met name de regel dat per rit maar bij één pluimveehouder mag worden geladen, vindt hij overbodig. Anevei wil de daarbij gepaard gaande hogere kosten verhalen op de pluimveehouders.
LTO-vakgroepvoorzitter Eric Hu-bers vindt dat de kosten niet bij de pluimveehouder mogen liggen. Hij pleit voor goede ontsmetting, zodat meerdere bedrijven zijn aan te doen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer