Agro-export blijft overeind

De Nederlandse agrarische export is ondanks een turbulent 2014 overeind gebleven. Vorig jaar werd iets meer uitgevoerd dan in 2013.

Arno de SnooIn totaal wordt de waarde van de export van agrarische producten uit Nederland in 2014 geraamd op 80,7 miljard euro. In 2013 lag dat nog rond de 79 miljard euro. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakte deze raming van LEI-Wageningen UR traditioneel bekend tijdens de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.
Nederland zet de meeste producten af binnen de Europese Unie. 77 procent gaat naar de 27 EU-landen. Duitsland is nog altijd veruit de grootste afnemer met 20,7 miljard euro.
De exportwaarde van zuivelproducten nam in 2014 toe met 9 procent ten opzichte van 2013. Het aandeel van kaas daalde, dat van boter en overige zuivelproducten steeg.
De exportwaarde van eieren en eiproducten was vorig jaar lager. De exportwaarde van groenten en fruit is afgenomen met 4 procent. Deze teruggang komt gedeeltelijk door de Russische importstop.
‘2014 was geen gemakkelijk jaar’, zegt Dijksma. ‘Lagere prijzen, de Russische boycot en de uitbraak van de vogelgriep hebben voor problemen gezorgd. Het is knap hoe Nederlandse boeren en tuinders zich staande hebben weten te houden.’
‘De cijfers laten zien dat de agrarische sector een stabiele factor is in de Nederlandse economie’, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Inkomens onder druk

‘Maar de realiteit is dat ondanks de goede exportcijfers de inkomens van ondernemers in een aantal sectoren flink onder druk staan. Wat dat betreft is het alle hens aan dek voor 2015’, aldus Maat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer