Wensen

De beste wensen. Ontelbare malen hebben we dit de afgelopen dagen gezegd, in familie- of vriendenkring, op de werkvloer of bij een van de vele nieuwjaarsrecepties.
Wat zou de reactie zijn als je op jouw beurt zou vragen: ‘Welke?’ Welke zijn dan die ‘beste wensen’? Kun je ze invullen? Ik denk dat mensen je vreemd zullen aankijken. Want met die ‘beste wensen’ willen ze soms weinig zeggen. Ze denken er niet bij na. Wat zou je elkaar willen wensen als je er wat langer over nadenkt?
In de verhalen die ik deze dagen hoor, merk ik dat we die ‘beste wensen’ het liefst heel concreet invullen. Het is als het ware een traditie dat we elk jaar weer een lijstje met goede voornemens samenstellen om meer te bewegen, gezonder te eten of meer tijd vrij te maken voor elkaar. Tegelijkertijd worden ook zorgen uitgesproken over IS en de stroom vluchtelingen.
Dichter bij huis gaat het over te verwachten veranderingen in de land- en tuinbouw. En zo filosoferen we in deze donkere dagen wat de toekomst zal brengen.
Inderdaad weten we nog niet wat 2015 voor ons in petto heeft. Eén ding is wel zeker: als wij niet zelf de handen uit de mouwen steken, dan verandert er niets. En de tijd roept erom dat er wel iets verandert. De voedselbanken stromen vol. Door de veranderende zorgwet kunnen mensen in de knel raken.
Gelukkig staan we er niet alleen voor. Want wanneer wij elkaar veel goeds toewensen, dan kunnen we in die ander een mens zien die ook meebouwt aan een gezond klimaat in onze samenleving of die zoekt naar een nieuwe stijl van leven. We kunnen in die ander een medestander vinden om in onze gesprekken onderwerpen aan te snijden die meer diepgang hebben.
Wat ik je toewens voor het nieuwe jaar? Dat het je goed gaat. We zijn geen engelen of goden, maar mensen met boeiende, ongekende kansen.

Marielle Beusmans,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer