‘Hier kun je wat betekenen voor leden’

De aardbevingen in Groningen zorgen voor specifieke agrarische problemen. LTO Noord Groningen heeft zich het afgelopen jaar volop ingezet voor oplossingen op het erf.

Achter elkaar gezet vormen de resultaten een behoorlijke lijst:
• LTO Noord Groningen overlegt nu maandelijks direct met de NAM.
• Namens de agrarische sector is Annette van Velde van LTO Noord Groningen sinds maart lid van de Dialoogtafel. Dit is een overlegorgaan waar burgers, bedrijven, NAM en het ministerie van EZ om tafel zitten.
• LTO Noord Groningen heeft een klankbordgroep met afdelingsvoorzitters, leden en deskundigen ingesteld. Zij leveren onder andere input voor de Dialoogtafel en het rechtstreekse overleg met de NAM.
• Jaap Botma is als vertrouwenspersoon voor agrariërs aangesteld. Bij complexe dossiers komt hij in actie.
• Advocatenkantoor Bout Overes heeft onder andere namens LTO Noord een zienswijze op het ontwerp-instemmingsbesluit voor het gewijzigde winningsplan voor het Groningerveld ingediend. Met als doel een verlaging van de gaswinning van 42,5 naar 30 miljard kuub.
• Op de site van LTO Noord is specifieke informatie voor leden in het aardbevingsgebied gebundeld en beschikbaar gesteld.
• Dankzij de inzet van LTO Noord Groningen zijn er nu onderzoeksprotocollen voor schade aan mestkelders en drainage. Daardoor kunnen de inspecties en de afhandeling van de tot nu toe ongeveer veertig schademeldingen starten.

‘Als LTO hebben we dit jaar goed zaken gedaan’, vindt Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Noord Groningen. ‘Dat kost ontzettend veel tijd en dat heb ik er graag voor over. Want hier kun je wat betekenen voor leden.’
De zorg over schade aan mestkelders en drainage was een van de punten die naar voren kwamen in de ledenpeiling die LTO Noord Groningen in mei 2013 hield. Uit die enquête bleek dat leden de grootste zorgen hebben over hun bedrijfsgebouwen en woning die door trillingen of verzakkingen schade oplopen.
‘Dat is de volgende grote klus die wij voor leden te klaren hebben’, stelt Sinnema. ‘Met name bij bedrijfsgebouwen is het in veel gevallen beter om het gebouw te vervangen. Om aardbevingsbestendig te bouwen. Er dringt LTO al een jaar lang aan op een richtlijn vanuit het ministerie van EZ, maar die is er nog niet.’ Dergelijke kosten voor aanpassingen in de bedrijfsvoering moet de NAM vergoeden. Aan LTO om daarop toe te zien.
Taeke Wahle, beleidsadviseur LTO Noord, benoemt de communicatie naar leden als een belangrijk aspect in dit dossier. Zowel het stroomlijnen van alle informatie als het contact met leden via bijvoorbeeld de klankbordgroep. ‘Ik heb de signalen van onze leden over de gevolgen van de aardbevingen voor de bedrijven nodig. Ook om tot praktische oplossingen te komen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer