Wat is een transitievergoeding en wanneer moet ik deze betalen?

De transitievergoeding is een nieuwe regeling in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) waarvoor geen overgangsrecht geldt. Per 1 juli 2015 heeft iedere werknemer die minimaal 24 maanden vast of tijdelijk in dienst is geweest, recht op een transitievergoeding bij ontslag.

De hoogte van de transitievergoeding is minimaal een derde maandsalaris per gewerkt jaar en bij een dienstverband langer dan tien jaar geldt een hogere vergoeding. LTO, VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de transitievergoeding voor seizoenwerkers aangekaart bij minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Ze willen dat de regels voor de berekening van de transitievergoeding bij seizoenarbeid worden herzien.
Voor de berekening van de vergoeding telt ook het arbeidsverleden van de werknemer bij de werkgever van voor 1 juli 2015 mee. Ook wordt de duur van elkaar opvolgende dienstverbanden bij dezelfde werkgever opgeteld die elkaar met een tussenpoos van zes maanden en minder hebben opgevolgd. Bijzonder is de lengte van de tussenpoos en de terugwerkende kracht, waardoor vooral werkgevers met seizoenwerk worden geraakt.
Uit de praktijkvoorbeelden blijkt dat veel ondernemers in de tuinbouw met een forse rekening van tienduizenden euro’s worden opgezadeld, wanneer zij de tijdelijke dienstverbanden in het nieuwe seizoen op de gebruikelijke manier aangaan met de medewerkers die zij eerder in dienst hadden.
Werkgevers die verwachten door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid in de problemen te komen, kunnen hun knelpunten samenvatten en mailen naar: info@werkgeverslijn.nl onder vermelding van: knelpunten Wet Werk en Zekerheid. Meer informatie vindt u op de website van de Werkgeverslijn: www.werkgeverslijn.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer