Boer niet klaar met Penning

Kamerik - Hoewel de Dertiende Penning op 1 januari is afgeschaft, kunnen boeren in en rond Kamerik nog worden belast. Inmiddels heeft een agrariër een aanslag ontvangen.

In 1984 bepaalde de Tweede Kamer dat de Dertiende Penning met ingang van dit nieuwe jaar verdwijnt. Dit betekent dat grondtransacties na 1 januari 2015 niet worden belast. Boeren die voor die tijd grond hebben aangekocht, kunnen wel worden belast. Er geldt een verjaringstermijn van twintig jaar. ‘We zijn er voorlopig nog niet klaar mee’, zegt voorzitter Bert de Groot van LTO Noord Woerden en omstreken.
Het lijkt erop dat Stichting Beheer Kasteel Renswoude weer actief is. Zij is eigenaar van de Dertiende Penning, een uit de middeleeuwen stammende belasting. ‘Een boer heeft weer een aanslag ontvangen, ditmaal via een ander advocatenkantoor’, meldt De Groot.
Twee jaar geleden kregen ruim dertig boeren in en rond Kamerik aanslagen van 15.000 tot 65.000 euro van Stichting Beheer Kasteel Renswoude. Zij mag op transacties van kale grond 11 procent over de waarde innen. Vooral in 2011, 2012 en 2013 was de stichting actief met naheffingen op grondtransacties in de achterliggende twintig jaar.
Veel boeren en burgers hebben de aanslag niet betaald, omdat zij vinden dat het recht is verjaard en de penning bij aankopen in het verleden niet is geïnd. Zij wachten een juridische procedure af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer