Toename van inteelt bij otters in Nederland

Het aantal otters in Nederland is toegenomen, maar er is in de groep wel meer sprake van inteelt. Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra Wageningen UR.

Toename+van+inteelt+bij+otters+in+Nederland
© Alterra Wageningen UR

Uit de DNA-analyses blijkt dat individuele otters steeds minder genetische variatie vertonen. Dit komt door inteelt. Volgens Alterra veroorzaakt het bij andere dieren verminderde vruchtbaarheid en hebben jonge dieren een kleinere overlevingskans.

De onderzoekers vinden wel dat er snel 'vers bloed' in de populatie moet worden gebracht, door het bijplaatsen van otters van buitenaf.

Begin dit jaar dook het bedreigde dier, na dertig jaar afwezigheid, weer op in de Nieuwkoopse Plassen, maar vrij snel daarna werd er 1 doodgereden.

Verkeerssterfte in Overijssel

Verkeerssterfte is de belangrijkste bedreiging voor de otter. Zo zijn er in Overijssel negen verkeerssituaties die volgens de onderzoekers zo snel mogelijk moeten worden aangepakt.

Gerechtshof Den Haag

In november besloot het gerechtshof in Den Haag nog dat de Nederlandse staat actief moet bijdragen aan de bescherming van de otter. Daarom werden 21 verkeersknelpunten, 'otterveilig' gemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer