Pootgoed op 5 tot 10 millimeter

De aardappelsector komt met een voorstel om over te stappen op een nauwere maatsortering voor pootgoed.

Haijo DoddePootgoedtelers leveren nu hun partijen vooral af in de maten 28-35 en 35-55 millimeter. In het nieuwe voorstel moet dat veranderen in de maatsorteringen 30-40, 40-45, 45-50, 50-55 en 55 millimeter-opwaarts.
LTO-bestuurders Upt Hiddema en Adrie Bossers spraken deze week in Heinkenszand met aardappeltelers over de nieuwe Algemene Voorwaarden Pootaardappelen (AVP).
‘De huidige leveringsvoorwaarden dateren van begin jaren negentig. Wij zijn van mening dat veranderingen in de sector nieuwe afspraken tussen consumptietelers, pootgoedtelers en handel noodzakelijk maken’, aldus Hiddema.
Het overleg over de nieuwe AVP vindt plaats met LTO, Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en VAVI, namens de verwerkende industrie. Komend jaar moet een akkoord worden bereikt.

Knolaantallen

In het voorstel is de krappere maatsortering een belangrijk onderdeel. Voordeel van sorteren op 5 tot 10 millimeter is dat de hoeveelheid pootgoed per perceel beter te bepalen is, omdat knolaantallen minder variëren. Verder kunnen consumptietelers de pootgoedmaat aanpassen aan hun grondsoort.
‘Wij gaan ervan uit dat aanpassing van de sortering minder restpartijen oplevert. Dat scheelt verslepen van partijen en beperkt de fytosanitaire risico’s’, zegt Hiddema.
Verder is er een voorstel om in het nieuwe AVP een uniforme klachtenprocedure op te nemen met een centrale rol voor keuringsdienst NAK. Ook wordt nagedacht over een systeem voor vergoedingen bij opkomstproblemen.
‘Het aansprakelijk stellen in geval van het snijden van grof pootgoed is daarbij een discussiepunt’, meldt Bossers. ‘Wij vinden dat we de risico’s van het snijden niet alleen bij de consumptieteler kunnen neerleggen.’
Tot slot gaat voor consumptietelers een informatieplicht gelden. Zij moeten in een logboek aangeven hoe zij het afgeleverde pootgoed behandelen.

Temperatuur vastleggen

‘Met name de temperatuur van een aangeleverde partij is van belang om vast te leggen’, meldt Hiddema.
‘We streven uiteindelijk naar een methodiek waarbij consumptietelers tien dagen voor aflevering aangeven dat ze pootgoed willen ontvangen. Als een partij vervolgens de gewenste temperatuur heeft bereikt, moet die partij binnen drie dagen daadwerkelijk kunnen worden geleverd.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer