Mineralenefficiëntie met Kringloopwijzer

Met de ontwikkeling van de Kringloopwijzer zetten NZO, LTO Nederland, Nevedi en VLB zich samen in om de mineralenefficiëntie in de melkveehouderij te verbeteren.

Mineraleneffici%C3%ABntie+met+Kringloopwijzer
© jos thelosen

Vanaf 1 januari 2015 zijn alle melkveebedrijven met een fosfaatoverschot verplicht om de Kringloopwijzer in te vullen. Het instrument stelt veehouders in staat hun bedrijfsvoering te optimaliseren.

Ook maakt de Kringloopwijzer het mogelijk dat de sector zich op verantwoorde wijze kan ontwikkelen binnen de milieurandvoorwaarden.

Fosfaatsituatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de fosfaatsituatie van alle melkveebedrijven in Nederland in beeld gebracht.

Dit jaar ontvangen de melkveebedrijven een vooraankondiging van de RVO over de melkveefosfaatreferentie van hun bedrijf, gebaseerd op het jaar 2013.

Overschot

Een fosfaatoverschot betekent dat de melkveehouder vanaf 1 januari 2015 de Kringloop w ijzer in moet vullen, zoals zuivelondernemingen hebben opgenomen in hun leveringsvoorwaarden.

Naar verwachting heeft ongeveer 60 procent van de melkveebedrijven in Nederland een fosfaatoverschot.

Managementinstrument

De sector stimuleert ook melkveebedrijven zonder fosfaatoverschot om de Kringloopwijzer in te vullen. Die biedt individuele veehouders namelijk inzicht in de mineralenkringlopen op hun bedrijf.

Verder biedt de Kringloopwijzer mogelijkheden om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Door beter te sturen op de benutting van mineralen kan de veehouder besparen op voer- en kunstmestaankoop en/of mestafvoer.

Ammoniakemissie

Daarnaast kan de veehouder door efficiënter om te gaan met stikstof en fosfaat en het beperken van ammoniakemissie en broeikasgassen zijn bedrijf op verantwoorde wijze ontwikkelen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer