PRRS-vrij transport mogelijk

Het is mogelijk om veewagens vrij te maken van het PRRS-virus, blijkt uit onderzoek van GD Diergezondheid. Deze veewagens vormen een belangrijke risicofactor voor de verspreiding van PRRS tussen bedrijven.

Bij dit onderzoek werd gekeken naar het verhitten van veewagens bij enkel schoongespoelde wagens. Daarbij werd gebruik gemaakt van verhitten door middel van een heteluchtkanon, die onder de vrachtwagen is bevestigd.

Hierdoor kan de laadbak van de veewagen tijdens het rijden naar het volgende adres worden verhit, wat veel tijd bespaart.

Droge vloer

Bij laboratoriumproeven met een oven kwam naar voren dat het PRRS-virus alleen inactief kon worden gemaakt bij een droge vloer. Ook bleek dat de verwarming effectief is na 30 minuten bij 60 graden Celsius, 20 minuten bij 70 graden Celsius en 60 minuten bij 50 graden Celsius.

Verder is gekeken naar het maken van meetstrips, waardoor de temperatuur in de laadbak kan worden gemeten. Dat bleek praktisch mogelijk.

Actieve ventilatie

Het voldoende laten opdrogen van de vloer bleek wel een aandachtspunt. De vloer droogde enkel met mechanische ventilatie voldoende op. Een hittebehandeling van zestig minuten bleek voldoende te zijn voor volledige droging en virusinactivatie van het grootste deel van de vloer, maar niet van de hele vloer.

Achterin de wagen droogde de vloer namelijk pas op nadat de klep na een uur werd geopend. Ook bleek dat het virus achterin de veewagen niet volledig geïnactiveerd was op één van de vier gemeten plaatsen.

Hete lucht

Daarom willen de onderzoekers verder onderzoek doen naar hoe de hete lucht beter kan worden gecirculeerd, waardoor in de hele laadbak voldoende temperatuur wordt gehaald. Verder is aandacht nodig voor de ventilatiecapaciteit om de vloer sneller te laten drogen.

Het uiteindelijke doel moet zijn dat het virus binnen een half uur inactief kan worden gemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer