Taken Gelders faunabeheer

Arnhem - Provincie Gelderland en Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland hebben hun onderlinge taakverdeling bij het beheer en schadebestrijding van in het wild levende dieren uitgewerkt. Dat meldt de provincie Gelderland op haar website.


Aanleiding voor de nieuwe taakverdeling was onduidelijkheid over rollen, taken en verantwoordelijkheden van alle partijen die bij het faunabeheer betrokken zijn. Ook in de Flora- en faunawet zijn de taken niet altijd concreet beschreven.
De provincie en de FBE hebben in overleg nader bepaald en vastgelegd welke taken de wet bij de provincie en bij de FBE legt, en welke taken zij voor zichzelf weggelegd zien.
Uitgangspunt van de wet is dat de meeste in het wild levende dieren beschermd worden. Soms is dat echter niet te handhaven, bijvoorbeeld bij grote overlast voor landbouw.
In dat geval geeft de provincie toestemming om toch dieren te verjagen of te schieten om daarmee schade te beperken. FBE zorgt voor de coördinatie van de uitvoering in de dagelijkse praktijk.
Verder zijn de verantwoordelijkheden van de partijen uitgewerkt. Zo stelt de tekst dat de grondgebruiker zelf verantwoordelijk is voor het voorkomen van schade aan zijn gewas. Alleen als de overheid beperkingen oplegt aan de mogelijkheid van de grondgebruiker, kan die in sommige gevallen een tegemoetkoming in de schade ontvangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer