Milieukeur+voor+bollenteelt+in+2016
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Milieukeur voor bollenteelt in 2016

De KAVB werkt samen met Stichting Milieukeur (SMK) aan een certificatieschema voor de bloembollenteelt.

Doel is om voor bloembollen vanaf 2016 met een certificering voor Milieukeur op de markt te komen.

SMK is verantwoordelijk voor de eisen waaraan producten moeten voldoen die voor het Milieukeur-certificaat in aanmerking komen. Er zijn al Milieukeur-criteria voor de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt en de boomkwekerij.

Duurzame bloembollen

Vanuit overheid en consument komt een steeds grotere vraag naar duurzame bloembollen, meldt KAVB. Medio 2014 klopte een groep bloembollenbedrijven aan bij SMK, omdat zij zich op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden.

De bloembollensector heeft met MPS al een certificeringsysteem op het gebied van milieu, maar de betreffende groep bedrijven vindt de eisen van MPS onvoldoende aansluiten bij hun wijze van duurzamer produceren.

Meedenken over criteria

Een begeleidingscommissie met onder meer Greenpeace, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeente Schijndel denkt mee over de criteria voor Milieukeur. Ook PPO Lisse en KAVB leveren hiervoor input.

Telers kunnen vanaf teeltseizoen 2015-2016 gaan telen volgens de vastgestelde Milieukeur-criteria. Vanaf het planten tot en met het rooien en verwerken moeten de telers aan de richtlijnen van Milieukeur voldoen.

Voor alle telers

Controle vindt plaats door onafhankelijke instellingen in de vorm van audits op de bedrijven. Milieukeur-bloembollen zullen vanaf 2016 in de handel te verkrijgen zijn. Deelname staat open voor alle bloembollentelers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer