ING%3A+in+2015+export+groei+agrarische+sector
Nieuws
© ING

ING: in 2015 export groei agrarische sector

De ING verwacht dat 2015 het jaar van verdere exportgroei voor de agrarische sector wordt. Dat lukt dankzij de goedkopere euro en creativiteit van de gehele Nederlandse agrarische keten om steeds weer nieuwe markten te bereiken.

Het komend jaar biedt een versterking en - via de particuliere consumptie - verbreding van de economische groei. 'Dat is positief voor de afzet van land- en tuinbouwproducten, onder meer bloemen, planten, varkens- en kalfsvlees', meldt de bank.

De Russische importstop heeft ook volgend jaar nog invloed op een deel van de agrarische sector. Die boycot blijft zorgen voor neerwaartse prijsdruk in bijvoorbeeld de groenten- en fruitsector.

Tegenvallende prijzen

De vogelgriep kan ook in het begin van 2015 nog economische consequenties hebben, onder meer in de vorm van tegenvallende prijzen voor broedeieren.

Pootgoed en suikerbieten zijn voor de akkerbouw in het huidige seizoen de trekker voor een goed rendement. Voor consumptieaardappelen en uien zijn de vooruitzichten minder goed.

Boycot

Bij de groente- en fruitsector valt de prijsschok van de Russische boycot mee. 'In 2015 is er heviger concurrentiestrijd om exportmarkten en blijft er neerwaartse druk op prijzen', stelt de bank.

In de intensieve veehouderij hebben zeugen- en vleeskuikenshouders een prima jaar achter de rug. Voor houders van leghennen leidt de vogelgriep echter tot nieuwe onrust.

Economisch herstel

Dankzij gestegen prijzen was 2014 voor de sierteelt een goed jaar voor kwekers van bloemen en planten. 'De export ontwikkelt zich goed door economisch herstel en een goedkopere euro', meldt de ING.

Na twee topjaren liggen melkprijzen in de zuivelsector eerste helft van 2015 net onder en in tweede helft iets boven het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn lager, maar bovengemiddeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer