Georgica

Onlangs zijn we naar de wereldpremière geweest van Georgica op de IDFA in het Tuschinski-theater in onze hoofdstad. Compleet met rode loper en een premièreborrel na afloop.
IDFA is het grootste internationaal documentairefestival ter wereld en wordt jaarlijks gehouden in Amsterdam. Hier worden meer dan 250 documentaires vertoond uit binnen- en buitenland. Deze zijn geselecteerd uit een totaal van ongeveer 1.200 documentaires. En een van deze uitgeselecteerde films was van Katelijne Schrama, een boerendochter van een boomkweker uit Biddinghuizen. Kathelijne heeft meer dan 2 jaar gewerkt aan de documentaire Georgica. Omdat wij ook een bijdrage leverden, kregen we vrijkaarten.
Georgica gaat over de bespiegeling op de verworvenheden van grootschalige landbouw in de Flevopolder aan de hand van Vergilius’ leerdicht Georgica.
Sicco Mansholt, die als eurocomissaris er mede verantwoordelijk voor was dat de landbouw zo grootschalig in Europa is geworden, kreeg spijt van dit beleid. Op zijn sterfbed heeft hij het gedicht Georgica nog gelezen. Hier wordt de landbouw in de Romeinse tijd beschreven. Een aantal agrarische ondernemers uit Flevoland mochten vertellen in hoeverre ze zich hierin nog herkenden. Opvallend zijn de overeenkomsten met 2000 jaar geleden. Wat dat betreft waren ze hun tijd ver vooruit of is op bepaalde punten weinig veranderd.
Kathelijne heeft op een eerlijke manier laten zien hoe het er in de landbouw in Flevoland op dit moment aan toe gaat. Ik denk dat degene die geen idee van de hedendaagse landbouw heeft, een goede inkijk krijgt.
Ik heb de documentaire nu twee keer gezien. De eerste keer zie je alleen maar herkenningpunten en collega’s uit de polder en ben je verrast door de beelden die hier op de boerderij geschoten zijn. De tweede keer krijg je van het geheel veel meer mee.
Het is mooi om te zien hoe je uit een totaal van 32 uur aan film, een documentaire kunt maken van 70 minuten. Kathelijne heeft zelf de montage gedaan, omdat degene die dit zou doen niet zelf uit de landbouw kwam en een te romantisch beeld liet zien, volgens haar. Je moet als boerendochter ook overal verstand van hebben.
De film is in samenwerking gemaakt met onder andere de boeddhistische omroep. Ik vroeg mij nog af waarom. Maar het blijkt dat in het boeddhisme zelfonderzoek en verbondenheid belangrijk zijn. Dat wordt in deze documentaire goed zichtbaar en mede door deze verbondenheid komt hij in maart op de televisie. Ik zou zeggen, kijken allemaal.

Carel Bouma,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer