Extra overleg invoering T-rijbewijs

Het kabinet gaat nog een keer in gesprek met de AOC-raad over de opleiding voor het trekkerrijbewijs. De VVD in de Eerste Kamer heeft daarop aangedrongen.

Jan van LiereDeze week behandelde de Senaat de wetswijziging die de invoering regelt van een rijbewijs voor land- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid. Met name Sybe Schaap (VVD) zette vraagtekens bij het voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen (I&M).
Hij voerde onder meer aan dat het overleg tussen de ministeries I&M en EZ en de AOC-raad over de uitvoering van het wetsvoorstel niet optimaal verloopt. ‘Te weinig en laat’, aldus Schaap.
Hij vreest dat straks blijkt dat de scholen onvoldoende zijn voorbereid op de opleiding voor het trekkerrijbewijs. Minister Schultz reageerde dat de invoeringsdatum van het wetsvoorstel al is verschoven van 1 januari naar 1 juli 2015.
Dat biedt volgens haar tijd om nog verder met de AOC-raad te overleggen en om eventuele onduidelijkheden weg te nemen. Ze beloofde dat ze de Eerste Kamer zal informeren over de resultaten.
De VVD voerde ook een meer principieel bezwaar aan. Schaap betwijfelt namelijk of de kosten van het verplichte rijbewijs opwegen tegen het gewenste resultaat: een geringer aantal verkeersslachtoffers. Hij wilde daarom weten hoe vaak de rijvaardigheid van de trekkerchauffeur oorzaak is van dergelijke ongelukken.
De minister stelt dat het T-rijbewijs wordt ingevoerd omdat bij 60 procent van de ongevallen met land- en bosbouwtrekkers de bestuurder van de trekker de veroorzaker is. Jaarlijks vallen als gevolg van die ongelukken, zowel op de weg als op het land, gemiddeld dertig doden.
‘Het is ook bekend dat jonge beginnende bestuurders een ruim vijf keer zo groot ongevalsrisico hebben als ervaren bestuurders, door gebrek aan rijervaring en door risicogedrag’, aldus Schultz.
De Eerste Kamer ging uiteindelijk met algemene stemmen akkoord met de invoering van het trekkerrijbewijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer