Afzet scharreleiproduct groeit

Het aandeel vloeibaar product van scharrelei groeit en dat vertaalt zich in prijs en rendement. Dat draagt bij aan een duurzaam herstel van de eiermarkt, schrijft ABN Amro in de branche-update Legpluimveehouderij.

Ilona LesscherVanaf 2010 heeft de handel een apart afzetkanaal opgezet voor vloeibaar ei afkomstig van scharreleieren. ‘Het duurt even voor die boodschap ook bij de consument is, maar daarvan is nu sprake. Ook in het buitenland’, zegt Wilbert Hilkens van ABN Amro.
De eierprijzen en marges voor legpluimveehouders staan al een jaar of twee behoorlijk onder druk, schetst ABN Amro. ‘Dat wordt vooral veroorzaakt door overproductie van scharreleieren en door het wegvallen van Nederlands unieke verkooppunt: de lage (kost)prijs van eieren in het algemeen’, verklaart Hilkens.

Kentering

Er is echter sprake van een kentering doordat in het segment vloeibare eiproducten het aandeel scharreleieren groeit. Van oudsher bestaat de handel in vloeibare eiproducten tussen landen in de EU voor 50 procent uit Nederlands product. Die positie kon de Nederlandse pluimveehouderij verwerven door de lage eierprijs.
De sterkere marktbeleving van scharrelei vertaalt zich in een iets betere prijs, schetst Hilkens. ‘Eerder ging een scharrelei in de stroom mee. Nu een eigen segment ontstaat, krijgt het meerwaarde. De huidige eierprijzen bieden kansen om dit unieke verkooppunt te vergulden.’ Een kleine twee derde van de Nederlandse eieren bestaat uit scharrel. De rest betreft kooieieren, vrije uitloopeieren en biologische eieren.
In de branche-update constateert ABN Amro ook dat er duidelijker keuzes worden gemaakt voor welke afzetmarkt een pluimveehouder produceert. Bruine eieren zijn met name voor de tafeleiermarkt. De witte voor de industrie.
De laatste anderhalf jaar wordt vaker gekozen voor witte hennen die witte eieren leggen in scharrelbedrijven, weet Hilkens. ‘Die hennen hebben een lagere voederconversie en een hogere persistentie, waardoor de kostprijs gunstiger wordt.’
De marges staan in de legpluimveehouderij behoorlijk onder druk. De laatste maanden was sprake van een kentering doordat de voerkosten daalden en de export profiteerde van de lage koers van de euro.
Vogelgriep kan dat broze herstel in de kiem smoren, constateert ABN Amro. De uitbraak van 2003 was groter in omvang dan die van nu. Toen duurde het ongeveer vijf jaar voordat de schommelingen tussen aanbodpieken- en -dalen waren uitgevlakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer