Lage+olieprijs+nog+niet+voelbaar
Nieuws
© ZLTO Monique Jansen

Lage olieprijs nog niet voelbaar

De olieprijs is sinds het voorjaar van 2010 niet zo laag geweest. Maar boeren en tuinders merken er nog weinig van.

'Belangrijkste reden is het gegeven van overaanbod van olie', verklaart Hans van Cleef van ABN AMRO. Hij volgt de energiemarkt op de voet.

'De geopolitieke spanningen blijkt de olieproductie niet te raken. Daarnaast zijn de verwachtingen van groeiende vraag naar olie bijgesteld door tegenvallende economische cijfers uit China, Europa en de Verenigde Staten.'

Rode diesel

Door de lage olieprijs zakt de dieselprijs met zo'n 15 tot 18 cent per liter in vergelijking tot een paar maanden geleden. De dieselkosten die met zo'n 18 cent per liter waren gestegen na het afschaffen van het accijnsvoordeel op rode diesel worden daardoor wat verzacht.

Bij loonwerkersorganisatie Cumela verwachten ze dat de gemiddelde prijs van diesel in 2013 en 2014 ongeveer gelijk uitkomt. 'Maar om dat echt vast te kunnen stellen, moeten we de prijsvorming voor december nog afwachten', zegt Maurice Steinbusch van Cumela.

Herstel

Van Cleef verwacht wel dat op wat langere termijn de olieprijs zich weer herstelt. 'We verwachten dat de prijs voor 2015 uit zal komen rond de 90 dollar per vat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer