Europese+crisisbudget+2015+blijft+onaangetast
Nieuws
© LTO

Europese crisisbudget 2015 blijft onaangetast

Boeren en tuinders hoeven komend jaar niet op te draaien voor de kosten, die zijn gemaakt voor de crisismaatregelen na de Russische importstop.

Het zag er volgens voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland naar uit dat boeren en tuinders zelf hun crisismaatregelen moesten betalen. 'We hebben daar toen fel op gereageerd en naar nu blijkt met succes.'

Weerstand

Het voorstel, dat de Europese Commissie (EC) hiertoe onlangs deed, stuitte op zoveel weerstand, dat de commissie een andere weg kiest om de maatregelen te financieren. Het voorstel is om andere fondsen te gebruiken.

Een extra aanslag op de toeslagen en premies van boeren en tuinders is hiermee vrijwel zeker van de baan.

Toeslagen en premies

De EC wilde de maatregelen vanwege de Russische importstop bekostigen uit het Crisisfonds 2015. Dit fonds met een buget van 433 miljoen euro wordt gevuld door de toeslagen en premies van boeren en tuinders ‘af te romen’.

LTO stond in haar verzet tegen het voorstel niet alleen. Ook de Europese koepelorganisatie Copa- Cogeca trok fel van leer. Volgens Maat, tevens voorzitter van landbouworganisatie Copa, werden de krachten van de boeren in Europa snel gebundeld. Door de toenemende druk is het voorstel aangepast.

Motie in Tweede Kamer

Ook nationaal voelde LTO zich van verschillende kanten gesteund. Zo diende Elbert Dijkgraaf (SGP) in de Tweede Kamer een motie in, waarin minister Dijselbloem wordt opgeroepen om naar andere financiële middelen in de EU-begroting te zoeken.

Omdat de betrokken Europese instituten (EC, EP en EU-Raad) het onderling niet eens worden, ligt nu een ander voorstel op tafel. Op 18 december zal het Europees Parlement stemmen over het nieuwe budgetvoorstel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer