LTO+Glaskracht%3A+EU%2Dsteun+telers+helpt+weinig
Nieuws
© LTO Glaskracht

LTO Glaskracht: EU-steun telers helpt weinig

De interventiemaatregelen van Brussel wegens de Russische boycot van groente en fruit zetten weinig zoden aan de dijk, vindt LTO Glaskracht Nederland.

Voor tientallen telers die al in problemen verkeerden, betekende de importstop van Moskou toch de laatste druppel waardoor zij hun bedrijf moesten stoppen.

De Europese Commissie stelde twee keer geld beschikbaar voor ondernemers die waren getroffen. Volgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland is hier 'maar beperkt gebruik van gemaakt'.

Kostprijs

Tuinders krijgen via de maatregelen slechts 10 tot 15 procent van hun kostprijs vergoed, legt de LTO-voorman uit. Dat is zo weinig, dat het veelal meer loont om het overschot aan groente en fruit gewoon tegen lagere prijzen op de markt te brengen.

Van de eerste interventiemaatregel van Brussel uit augustus is voor in totaal 1,2 miljoen euro geïncasseerd door telers uit Nederland, weet Van Ruiten.

De regeling werd voortijdig weer stopgezet na dubieuze claims uit Polen. Bij de tweede maatregel eind september stelde de Europese Commissie per land bepaalde hoeveelheden vast waarvoor compensatie mocht worden aangevraagd.

Groenten

De aanmeldingen voor groenten zitten in Nederland al bijna een maand vol. Er mocht maar 6.800 ton worden gecompenseerd. Dat is vooral opgegaan aan winterpenen, en niet zozeer aan tomaten en paprika's.

Fruittelers met een overschot aan appels en peren kunnen nog wel in aanmerking komen voor een vergoeding. Hier stelde Brussel het limiet een stuk hoger, op 22.000 ton. De intekening zit nog maar halfvol, aldus Van Ruiten.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer