Drentse oliewinning vervuilt Twentse bodem

Zwaar verontreinigd afvalwater, dat overblijft na oliewinning in Drenthe, bedreigt de Twentse bodem. Daardoor lopen grote delen van die regio het risico op aardbevingen, bodemdalingen en ernstige verontreiniging van het grondwater, meldt RTV Oost.

Drentse+oliewinning+vervuilt+Twentse+bodem
© vlaggenclub.nl

Het afvalwater is het gevolg van de in 2011 hervatte oliewinning in Schoonebeek. Met nieuwe technieken is de NAM in staat om ook de laatste resten olie uit dat veld te halen.

Die technieken lijken op de 'fracking-methode', die ook ter discussie staat in het debat over schaliegas. Daarbij worden enorme hoeveelheden heet water en chemicaliën in de grond gespoten, waardoor de olie dunner wordt en makkelijk naar boven is te pompen.

Afvalwater

Als de gewonnen olie is gezuiverd, blijft verontreinigd afvalwater over. Daarin bevinden zich olierestanten, enorme hoeveelheden zout, maar ook het giftige waterstoffluoride, radio-actief strontium en zoutzuur in een zeer sterke zuurtegraad.

Die stoffen worden toegevoegd om de boorinstallaties te beschermen en om verstoppingen in de diepe bodem te voorkomen.

Ondergrondse gasleiding

In de stukken die RTV Oost in handen heeft, staat dat het afvalwater via een oude ondergrondse gasleiding en onder hoge druk wordt geïnjecteerd in de leeggeproduceerde gasvelden onder Mander, Tubbergen en Oldenzaal.

Die transportleiding loopt precies onder de beschermde natuurgebieden Engbertsdijksvenen, het Dal van de Mosbeek en het Springendal naar de injectieputten.

Kwetsbare natuur

Vooral deze leiding brengt volgens de omroep grote risico's met zich mee voor de kwetsbare natuur erboven, omdat volgens deskundigen moeilijk te controleren is of er lekkages zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer