LEI%3A+drie+bemiddelaars+voor+reconstructie+glas
© Roel Dijkstra

LEI: drie bemiddelaars voor reconstructie glas

Om het herstructureringsproces van verouderde glastuinbouwlocaties vlot te trekken, zijn drie verschillende bemiddelaars nodig, in plaats van een persoon met meerdere rollen.

Die conclusie valt te lezen in het LEI-rapport ‘Elkaar een toekomst gunnen, naar een modern en duurzaam teeltareaal glastuinbouw’. Het rapport wordt 20 maart gepresenteerd tijdens de voorjaarsconferentie van Greenport Holland in Noordwijk.

Een vertrouwenspersoon, een gebiedscoördinator en een gebiedsmiddelaar zijn drie verschillende rollen. Nu wordt meestal slechts één bemiddelaar ingezet, met verschillende petten op.

Vertrouwenspersoon

‘Er is een vertrouwenspersoon nodig die voornamelijk met de tuinders praat over hun wensen. Een gebiedscoördinator die alle overheidstaken, zoals de aanleg van wegen, water en groen, overziet. En een gebiedsmiddelaar voor de afstemming tussen bedrijfsleven en overheid.’

Dat zegt LTO Glaskracht beleidsmedewerker Henk de Ruiter, projectleider van initiatiefgroep 'Duurzame modernisering Teeltareaal', de opdrachtgever van het onderzoek.

Pilotgebieden

'Werken met drie spilpersonen is de ideale situatie om een herstructurering aan te pakken', vindt De Ruiter. Na de voorjaarsconferentie wordt deze aanpak waarschijnlijk opgepakt in enkele nog te kiezen pilotgebieden.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer