Landbouw en kennis verbindenvoor voedselzekerheid

De wereldbevolking neemt sterkt toe en zal naar verwachting in 2050 9 miljard bedragen. In nog geen veertig jaar tijd komen er dus 2 miljard mensen bij die moeten wonen, werken en eten. Nu al hebben ruim 800 miljoen mensen structureel te weinig te eten. Eén op de acht mensen gaat iedere dag met honger naar bed. Om de millenniumdoelstelling, honger wereldwijd uit te bannen, voor 2015 te halen, zal er nog flink wat werk moeten worden verzet.
Ons land is de op een na grootste voedsel- en groenexporteur ter wereld. Nederland speelt vanuit deze positie een belangrijke rol in de groeiende vraag naar gezond en veilig voedsel. Daarom blijven onze LTO-boeren en -tuinders innoveren: door duurzaam te produceren met minder energie, minder grondstoffen en minder emissie. Duurzaamheid in de ruimste zin van het woord.
In de komende 40 jaar moet de voedselproductie wereldwijd met 60% stijgen. De toename van landbouwgrond zal zeer beperkt zijn; de productiegroei zal moeten komen uit een hogere productiviteit. Deze groei zal vooral in ontwikkelingslanden moeten plaatsvinden. Om de voedselproductie wereldwijd gelijke tred te laten houden met de consumptie van voedsel en de eisen van duurzaamheid is volgens LTO Nederland het delen van kennis en innovatie noodzakelijk. Samenwerking is hierbij het sleutelwoord.
Agriterra speelt hierbij een belangrijke rol. Zij stimuleert boeren de handen ineen te slaan voor een betere marktpositie. Met inzet van onze Nederlandse LTO-boeren en -tuinders steunt Agriterra deze boerenorganisaties in hun strijd tegen armoede. Het delen van onze kennis en kunde vormt de eerste aanzet om duurzaam meer te produceren. Belangrijk hierbij is om ook aandacht te hebben voor transport, logistiek, opslag, verwerking, afzet en handel.
De samenwerking tussen het Nederlandse agrarische bedrijfsleven en Agriterra is essentieel in het antwoord op de (groeiende) mondiale voedselproblematiek. Samen bieden we de mensen op het platteland in ontwikkelingslanden de instrumenten om zaken zelf op te pakken. Om de voedselproductie op gang te brengen en te houden, om een levensvatbaar inkomen te garanderen en vooral ook om samen te werken. Aan de boeren en tuinders in de wereld zal het niet liggen!

Albert Jan Maat,
voorzitter van Agriterra en LTO Nederland

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer