‘Dunne marges door lage kalverprijs’

Het aanbod van nuchtere kalven (nuka’s) is de laatste tijd flink gestegen, terwijl de afzet van blank kalfsvlees al langere tijd stroef verloopt. Het zet de kalverprijzen onder druk.

Mariska Bloemberg-van der HulstDe slechte prijzen van nuka’s is een aanslag op de portemonnee en gemoedstoestand van kalverhandelaren. ‘Onze marges zijn minimaal, de rek is eruit. We moeten constant aan melkveehouders uitleggen dat we geen hogere prijzen kunnen betalen. Ons werk wordt er niet leuker van’, zegt Arjan van Mourik, veehandelaar en voorzitter van de sectorcommissie Kalverhandel van Vee&Logistiek Nederland.
Voor het gros van de zwartbonte stiertjes betaalt Van Mourik nu 30 tot 50 euro. Voor kalveren vanaf 48 kilo kan dit 15 tot 25 euro meer zijn. Vorig jaar november telde de veehandelaar voor een gemiddeld kalf nog 90 tot 100 euro neer. Voor een gewoon vaarskalfje wordt vandaag de dag niet meer betaald dan 10 tot 25 euro.
‘Het is treurig. Ik heb veel waardering voor boeren die moeite doen om mooie, gezonde kalveren af te leveren, terwijl de kalverprijs niet kostendekkend is’, zegt Van Mourik.
Het grotere aanbod van kalveren uit Duitsland en Nederland drukt de prijs volgens de veehandelaar flink. ‘Melkveehouders breiden flink uit en willen maximaal melken. Er is geen planning en sturing rondom het aanbod van hun kalveren.’

Strakke planning

Wat volgens Van Mourik ook meespeelt, is de strakke planning van grote kalverintegraties zoals de VanDrie Group. ‘Die is erop gericht om kalveren slachtrijp te hebben afhankelijk van de fluctuerende vraag naar kalfsvlees in de markt. Zodra het aanbod stijgt en de stallen vol staan, is er geen flexibiliteit om dit op te vangen.’
Daar komt bij dat er vanwege de crisis beduidend minder blank kalfsvlees wordt gegeten in mediterrane landen zoals Italië. Verder heeft België haar IBR-status vernieuwd, waardoor het minder eenvoudig en duurder is om er kalveren naar te exporteren.
Vanwege plaatsgebrek nam de VanDrie Group vorige week twee dagen lang geen nuka’s aan. Kalverhouder Johan Goetstouwers uit Sprundel: ‘Ik was die week op vakantie en had mijn stallen leeg. Eenmaal thuis belde de VanDrie Group meteen met de vraag of ze kalveren kon brengen. Vanaf afgelopen dinsdag zitten we bomvol.’
De ronde hiervoor merkte Goetstouwers ook al dat de doorstroom van kalveren stagneerde. Hij moest zijn kalveren toen 2,5 week langer op stal houden. ‘Mijn marges zijn inmiddels flinterdun.’ Volgens hem zal de kalverhandel pas weer opfleuren als de economie aantrekt.
Van Mourik hoopt dat er rond de kerstdagen meer ruimte ontstaat, maar een echte opleving zal er tot het voorjaar niet zijn, verwacht hij. Integraties boren extra afzetmarkten aan, al gaat dat volgens hem om minimale hoeveelheden kalfsvlees.
Ook de inzet van gesekst sperma in de melkveehouderij kan het probleem niet oplossen. ‘De markt zal dan overspoeld worden met vaarskalveren. Inkruisen met een Belgische Blauwe is een andere optie. Met prijzen van 200 tot 275 euro voor een stierkalf is het nu nog lonend, maar de vraag is of dat zo blijft. Die markt is snel verzadigd.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer