%27Over+tien+jaar+een+zeeboerderij%27
Nieuws
© WUR

'Over tien jaar een zeeboerderij'

In Zeeland zijn Zeeuwse ondernemers en onderzoekers bezig met een plan om een eigen zeewiersector van de grond te krijgen, meldt Omroep Zeeland.

De eerste stekken zijn inmiddels gestoken met de aanleg van de Wierderij bij de Schelphoek op Schouwen-Duiveland. Nu zijn er plannen om voor de kust van Zeeland een grote zeewierplantage aan te leggen.

'Zeeboerderij'

Onderzoeker Willem Brandenburg van Wageningen Universiteit denkt zelfs over tien jaar een ware zeeboerderij in bedrijf te kunnen nemen.

Zeewier zit in allerlei producten die we dagelijks gebruiken, zoals tandpasta, soepen, sauzen en cosmetica. In de toekomst kunnen wieren worden gebruikt om de enorme vraag naar eiwitten op te vangen

Wieren Oosterschelde schoner

Die wierenteelt is een groeimarkt. De vraag naar wieren is enorm, nu nog worden wieren geïmporteerd uit China, Frankrijk en Ierland. Wieren die in de Oosterschelde worden geteeld zijn schoner dan de importvarianten, beweren onderzoekers.

De provincie staat positief in de plannen voor een plantage voor de Zeeuwse kust en stak eerder al geld in projecten met zeewier. Maar om die grote plantage te realiseren, is extra financiering nodig. Dat zal uit het bedrijfsleven en van overheden moeten komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer