Afsluitdijk+open+voor+vis
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Afsluitdijk open voor vis

Een aantal regionale projecten is opgenomen in vernieuwing van de Afsluitdijk. Het Rijk trekt hier 82,5 miljoen euro voor uit. Zo gaat de Afsluitdijk open voor vis.

Rijkswaterstaat besteedt in totaal € 830 miljoen aan de versterking van de dijk en vergroting van de waterafvoer.

'Met De Nieuwe Afsluitdijk creëren we schone energiebronnen en worden verbindingen van zout naar zoet gerealiseerd', aldus voorzitter Tineke Schokker van de regionale stuurgroep.

'De natuur kan zo letterlijk weer stromen en opleven. Al met al een enorme impuls voor veiligheid, natuur, toerisme en goed voor de werkgelegenheid.'

Vismigratierivier

Een van de regionale projecten is de Vismigratierivier (kosten 55 miljoen) om de vistrek tussen Waddenzee en IJsselmeer te verbeteren.

Hierbij gaat de Afsluitdijk open voor vis om de natuurwaarden van het Waddengebied en het IJsselmeer te vergroten, meldt provincie Noord-Holland.

Een andere project is het plaatsen van onderwaterturbines om energie op te wekken door het water dat bij laagwater via de spuisluizen uit het IJsselmeer naar de Waddenzee stroomt. Ook wordt er geld uitgetrokken voor het opknappen en uitbreiden van Het Monument, nieuwe wandelroutes en fietspaden aan de Waddenzeekant.

Besluitvorming

De komende maanden wordt het besluit over de regionale projecten ter goedkeuring aangeboden aan alle betrokken provincies en gemeenten.

De minister van Infrastructuur en Milieu besluit in het voorjaar van 2015 over de versterking van de dijk en de vergroting van de waterafvoer. Als alles volgens planning verloopt kan in 2017 de eerste schop de grond in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer