‘Gemodder’ in Oranjebonnen

Hoek van Holland - Van de omvorming van de polders Oranjebonnen tot natuur- en recreatiegebied is tot nu niets terecht gekomen. Oorzaken zijn gemodder met financiën, de moeizame samenwerking tussen Rotterdam en andere organisaties en weinig bestuurlijke prioriteit.

Mike SchellartDie conclusie trekt de Rekenkamer Rotterdam in haar onderzoeksrapport ‘Gemodder in de polder’, dat ze deze week presenteerde. Sinds 1993 zijn er plannen om de Oranjebuitenpolder tot natuur- en recreatiegebied om te vormen. In 2003 kwam de Bonnenpolder erbij. Beide polders vormen sindsdien de Oranjebonnen.
De Rekenkamer Rotterdam concludeert dat alleen een slibdepot, een brug, een vispaaiplaats en een startkavel voor het Zuid-Hollands Landschap zijn aangelegd.
De Rekenkamer noemt een reeks oorzaken. Zo zijn de inkomsten en financiering door de gemeente te optimistisch ingeschat. Het slibdepot bleek geen 21 miljoen euro op te leveren, maar uiteindelijk een kostenpost. Ook weigerden eigenaren hun grond voor een lage prijs te verkopen.
Ook was er gebrek aan prioriteit van opeenvolgende colleges. Wethouders maakten zich niet hard voor problemen. Ambtelijke diensten werkten niet samen en er was gesteggel over de hoogte van de grondprijzen en de verdeling van inrichtingskosten.
De Rekenkamer doet een reeks aanbevelingen om het project vlot te trekken. Het Rotterdamse gemeentebestuur neemt de adviezen over. Dat betekent dat er meer wordt geïnvesteerd samen met private partijen.

Geen boodschap

In het gebied zitten nog twee boeren met een langjarig pachtcontract. Leen Vreugdenhil van Stichting De Bonnen vreest dat zij het veld moeten ruimen. ‘De grootgrondbezitters hebben geen boodschap aan duurzaamheid, verbreding van de landbouw of vitaliteit van het platteland.’
Het rapport van de Rekenkamer stelt hem teleur. ‘De gestelde doelen zijn steeds verder weg komen te liggen. Er was in het gebied nota bene sprake van gecertificeerde biologische landbouw en een verbreed landbouwbedrijf met een paardenpension en natuurcamping. Dat alles is vernietigd.’
Vreugdenhil vindt dat het gemeentebestuur op alle fronten faalt. ‘Maar dit wordt niet gekwalificeerd als onbehoorlijk bestuur. Ook niet dat het tot schade heeft geleid bij betrokkenen.’
Beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord Regio West ziet een parallel met andere projecten rond Rotterdam die ook al forse vertraging oplopen. ‘Bijvoorbeeld bij de voorinvestering en toenemende rentelasten naarmate projecten langer duren, zonder indexatie van de subsidiebedragen.’

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer