Cono opent nieuwe kaasmakerij

Cono opende donderdag haar nieuwe kaasmakerij in de Beemster. Op termijn kan de coöperatie er 38.000 ton kaas produceren.

René Luijmes De zuivelonderneming uit de Beemster kan op dit moment maximaal 28.000 ton kaas per jaar maken. Volgens directeur Eric Hulst is de capaciteit nog uit te breiden naar 38.000 ton. ‘We zitten nu op die 28.000 ton. We kunnen niet aan alle vraag voldoen. En die 38.000 is prima, we willen niet verder uitbreiden.’
Een goede afzet is allesbepalend, dat wil zeggen kaas maken die tegen een goede prijs kan worden verkocht. Toch is het niet aan de vraag kunnen voldoen de reden voor Cono om nu maar eens alle remmen los te gooien.
De coöperatie kent al langer een ledenstop. ‘Dat blijft ook zo.’ Erfopvolgers en melkveehouders die het bedrijf van een stoppend lid overnemen, zijn daarentegen sinds dit jaar welkom. Wel moeten ze voldoen aan de weidegangeisen en het Caring Dairy-systeem en passen binnen de Cono-filosofie.

Pizzakaas

In de nieuwe kaasmakerij - ‘geen kaasfabriek’, volgens Hulst - wordt de komende twee tot drie jaar ‘pizzakaas’ geproduceerd. ‘Uitproberen, wat bijsturen, aan de knoppen draaien.’ Totdat (de smaak van) de kaas dusdanig van kwaliteit is dat de Noord-Hollandse onderneming het groene licht geeft dat het als Beemsterkaas mag worden verkocht.
De apparatuur is vrijwel geheel gekopieerd uit de oude kaasmakerij. Ook in de nieuwe kaasmakerij roeren de kaasmakers nog steeds handmatig door de wrongel. Nu zijn het nog kleine hoeveelheden die worden geproduceerd. Langzamerhand wordt de hoeveelheid te maken kaas opgevoerd.
De totale investering is 80 tot 85 miljoen euro, waarvan de helft uit de reserveringen is gefinancierd en het andere deel volgens Hulst tegen een gunstige rente is geleend.
Dit superheffingsjaar leveren de leden-leveranciers 320 tot 340 miljoen liter melk aan. De directeur verwacht de komende jaren een productietoename van 10 tot 15 procent, zo blijkt uit een peiling onder de leden.

Afzet

‘Dat is afhankelijk van de melkprijs’, zegt Hulst, die verwacht meer richting de 15 procent meer melk te gaan.
Belangrijkste afzetlanden zijn Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten. Nieuwe afzet vindt de coöperatie in (Oost-)Europa, Azië en Zuid-Amerika. Daar zijn de afnemers bereid om meer te betalen voor hun kaas. Volgens Hulst gaat het hierbij om de smaak, de kwaliteit, de verpakking en de sfeer eromheen. 50 procent van de kaas wordt geëxporteerd; de productiehoeveelheid nam toe, maar ook de export en binnenlandse afzet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer