Peilhandhaving Oude Rijn en Leidsche Rijn

De Stichtse Rijnlanden moet nieuwe peilbesluiten vaststellen voor de boezemstelsels van de Oude Rijn en de Leidsche Rijn. Het waterschap kiest voor het handhaven van het huidige peilregime.

Peilhandhaving+Oude+Rijn+en+Leidsche+Rijn
© Wikimedia

Het waterschap heeft daarom geen varianten en voorkeursvariant uitgewerkt. In het nieuwe peilbesluit boezem Oude Rijn wordt de waterstand het hele jaar door gestuurd op een gemiddeld peil van 0,45 meter onder NAP.

Daarbij geldt een streefbandbreedte van het onderpeil (-0,58 m NAP) en het bovenpeil (dit peil varieert in hoogte over het boezemstelsel).

Waterstromen

Dat betekent feitelijk een vastlegging van de huidige praktijksituatie, zoals de afgelopen twintig jaar is uitgevoerd. Dit zal niet leiden tot andere waterstromen, meldt De Stichtse Rijnlanden.

De Leidsche Rijn staat onder normale omstandigheden in open verbinding met het Amsterdam Rijnkanaal (ARK) die door Rijkswaterstaat wordt beheerd en gestuurd op een streefpeil van 0,40 meter onder NAP.

Omringende polders

Het beheer van Rijnlanden richt zich in de Leidsche Rijn ook op de omringende polders. Daarom wordt voor de Leidsche Rijn een variatie tussen 0,0 m NAP en 0,55 meter onder NAP gehanteerd.

Voor peilbesluit boezem Oude Rijn is het noodzakelijk een nieuw peilbesluit vast te stellen. Het huidige peilbesluit dateert uit 1997. Voor de Leidsche Rijn is nog niet eerder een peilbesluit vastgesteld.

Inspraak

De inspraak hiervoor is inmiddels gestart. Belanghebbenden kunnen tot 11 december 2014 een zienswijze indienen bij het bestuur van het waterschap.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer