Kamp blij met gedragscode wind

De gedragscode windenergie die natuur- en milieuorganisaties hebben uitgedacht, valt in goed aarde bij minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA), Stichting Natuur & Milieu, Stichting De Natuur- en Milieufederaties en Greenpeace Nederland stelden onlangs de Gedragscode draagvlak en participatie wind op land vast.
De vier natuur- en milieuorganisaties hebben niet alleen getekend, laat Kamp weten, maar ze zeggen in de gedragscode ook te willen bijdragen aan de maatschappelijke acceptatie van windenergieprojecten.
Een van de principes van de Gedragscode draagvlak en participatie wind op land is dat belanghebbende partijen al in een vroeg stadium worden betrokken bij de planvorming van windenergieprojecten.
Ook moet de initiatiefnemer voorafgaand aan het ruimtelijke ordeningsproces in overleg met alle betrokkenen een participatieplan opstellen.
Kamp vindt het niet zinvol om de gedragscode bindend te verklaren. ‘De waarde van een gedragscode is juist dat de ondertekende partijen zich eraan houden, omdat zij het nut en het belang van de eigen afspraken inzien’, zegt de minister.

Financiële deelname

Volgens de Gedragscode draagvlak en participatie wind op land moeten in het participatieplan ook afspraken worden gemaakt over financiële deelname. Hoe dat moet, daarop gaat de gedragscode niet in.

Participatie

Wel worden enkele vormen van financiële participatie genoemd. Zo moeten initiatiefnemers voor de financiële en planparticipatie in totaal een bedrag van 0,40 tot 0,50 euro per megawattuur beschikbaar stellen.
Kamp vindt het principe dat een initiatiefnemer een bedrag reserveert voor versterking van draagvlak en participatie een goed uitgangspunt. ‘Maar’, zo zegt hij erbij, ‘het is aan private partijen onderling om afspraken te maken over financiële participatie.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer