LEI: meer energieschermen in glasgroente

Het gebruik van extra energieschermen in de glastuinbouw groeit in de periode 2013 tot en met 2015 met 300 tot 600 hectare. Dit voorspelt LEI Wageningen UR.

LEI%3A+meer+energieschermen+in+glasgroente
© Cas

Driekwart van deze uitbreiding wordt verwacht in de glasgroentesector. De verwachte energiebesparing van de voorspelde uitbreiding bedraagt 8 à 12 miljoen kubieke meter aardgas-equivalenten (aeq) per jaar.

IRE-regeling

In de periode 2009 tot en met 2012 hebben 166 glastuinders extra energieschermen aangeschaft met subsidie uit de IRE-regeling. Het ging om een oppervlakte van 290 hectare. De IRE-regeling was gericht op bedrijven waar nog niet of weinig in energiebesparing was geïnvesteerd.

De extra schermen zijn vooral gebruikt bij gewassen die in de winter langzaam groeien door een lage luchtvochtigheid in de kas, aldus LEI Wageningen UR.

Voorbeelden zijn paprika, aubergine, aardbeien, anthurium en perkplanten. Bij deze gewassen gaat intensivering van het schermgebruik gepaard met verbetering van de gewasgroei.

Het Nieuwe Telen

Daarmee heeft de IRE-regeling bijgedragen aan de introductie van Het Nieuwe Telen op investeringsarme glastuinbouwbedrijven, zegt het LEI.

De 290 hectarea extra energieschermen levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 6 miljoen kubieke meter aeq per jaar.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer