Cisgenese biedt voordeel aardappelveredeling

Daarmee kun je resistenties inbouwen tegen phytophthora of nematode.
Ook het overbrengen van opbrengst- of smaakeigenschappen is mogelijk. Dit is wel moeilijker omdat die niet op één gen zijn gebaseerd, maar op meerdere genen.
In principe is alles wat je met cisgenese kunt doen ook te doen met klassieke veredeling, maar dat vraagt zeer veel tijd, energie en geld. Zoveel dat de drempel vaak te hoog is.
De Europese Commissie onderzoekt of cisgenese een lichtere toelating kan krijgen dan genetische modificatie. Ik denk niet dat cisgenese aan dezelfde zware eisen hoeft te voldoen als genetische modificatie. Maar randvoorwaarden stellen is nodig.
Het gaat om welke techniek wordt gebruikt. Er zijn cisgene producten waar wel met een transgene techniek is gewerkt, waarbij er een klein beetje DNA van ‘niet-aardappelen’ in de aardappel terecht kan komen. Daarmee heb je dan geen 100 procent zuivere cisgenese. Dan komen we in de GMO-discussie terecht.
Maar cisgenese kent ook beperkingen. Als het heel specifieke genen betreft, zal het goed werken. Maar als de eigenschap meerdere genen bevat, wordt het moeilijker.
Verder moet je de techniek goed kunnen toepassen zonder enig vreemd DNA. Dat is niet zo eenvoudig. Dus het is niet zo dat bij acceptatie van cisgenese alles zomaar kan. Cisgenese is geen oplossing voor alles. Het is een tool naast diverse andere.
HZPC wil graag met deze techniek kunnen werken. Niet dat we het dan op grote schaal gaan toepassen, maar de producten uit de onderzoeksprojecten zoals Durph kunnen we dan toepassen.
Als dit toegelaten wordt, zal de techniek zich ook snel ontwikkelen bij universiteiten, instituten en bedrijven. Ik verwacht daardoor dat het op termijn dan veel meer toegepast zal gaan worden. Maar nogmaals, het is een techniek, niet de oplossing voor alle veredelingsproblemen.
Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat de EU cisgenese direct zal toelaten. Het zal toegelaten kunnen worden onder strikte voorwaarden (bijvoorbeeld geen vreemd DNA), en dat is denk ik ook wel terecht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer